فهرست مطالب

نشریه توانمندسازی کودکان استثنایی
سال هفتم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • یاسر مدنی، سیده ناهید حسینی نژاد، داود فتحی، سید محمد موسی موسوی صفحات 1-12
    پژوهش حاضر باهدف اثربخشی درمان شناختی رفتاری مبتنی بر معنویت بر تاب آوری و رضایت از زندگی مادران دارای کودک آهسته گام انجام شد و از نوع شبه آزمایشی و طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش مادران دارای کودک آهسته گام در شهر ملار استان تهران در طول زمستان سال1394 بودند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 30 مادر دارای کودک آهسته گام انتخاب شدند. از مقیاس تاب آوری و رضایت زندگی به عنوان پیش آزمون-پس آزمون در این پژوهش استفاده شد و داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کو واریانس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل داده ها حاکی از آن بود که درمان شناختی رفتاری مبتنی بر معنویت بر تاب آوری و رضایت از زندگی مادران دارای کودک آهسته گام موثر بوده و بین دو گروه تفاوت معناداری وجود داشته است (001/0P<).
    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، معنویت، مادران دارای کودک آهسته گام
  • علیرضا کریمی، سعید حسن زاده، غلامعلی افروز، سوگند قاسم زاده صفحات 13-22
    پژوهش حاضر با هدف بررسی خودکارآمدی خواهران و برادران کودکان آهسته گام بر اساس مشاهده پذیری معلولیت صورت گرفته است. در مطالعه حاضر، 30 دانش آموز نوجوان دارای خواهر یا برادر آهسته گام که از میان آنها 15 نفر دارای خواهر یا برادر آهسته گام با نشانه های بالینی مشاهده پذیر و 15 نفر دارای خواهر یا برادر آهسته گام بدون نشانه های بالینی مشاهده پذیر بودند با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و خودکارآمدی آنها با استفاده از پرسشنامه خودکارآمدی کودک و نوجوان (موریس، 2001) ، مورد بررسی قرار گرفت. جهت تحلیل داده ها از روش های تحلیل واریانس چند متغیره و ضریب همبستگی دو رشته ای نقطه ای استفاده گردید. نتایج نشان دادند که خودکارآمدی کلی (01/0>p) ، تحصیلی (01/0>p) و هیجانی (05/0>p) خواهران و برادران کودک آهسته گام با نشانه های بالینی مشاهده پذیر، پایین تر از خواهران و برادران کودک آهسته گام بدون نشانه های بالینی مشاهده پذیر است. همچنین بین نشانه های بالینی مشاهده پذیر در آهسته گامی کودک با خودکارآمدی کلی (01/0>p) ، تحصیلی (01/0>p) و هیجانی (01/0>p) خواهران و برادران وی، رابطه معنی داری یافت شد. پژوهش حاضر، نشان دهنده نقش موثر نشانه های بالینی مشاهده پذیر همراه با آهسته گامی کودک در خودکارآمدی خواهران و برادران نوجوان وی می باشد.
    کلیدواژگان: کودکان آهسته گام، خواهران و برادران، خودکارآمدی
  • منصوره کوهی مفتخری اصفهانی، غلامرضا محمودی، فاطمه گلشنی صفحات 23-36
    پژوهش حاضر باهدف تعیین رابطه خودکارآمدی و سبک های دلبستگی با انگیزش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دبیرستانی دختر منطقه 3 تهران انجام گرفت. در این پژوهش توصیفی، از روش همبستگی با نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای استفاده شد. جامعه مورد پژوهش، دانش آموزان دبیرستانی دختر تهران در سال تحصیلی 95-1394 بودند. نمونه آماری، 60 دانش آموز دبیرستانی دختر منطقه 3 تهران بودند. پس از انتخاب آزمودنی ها و کسب رضایت از آن ها، پرسشنامه سبک دلبستگی بزرگ سال کولینز – رید، پرسشنامه خودکارآمدی شرر و پرسشنامه انگیزش پیشرفت تحصیلی عبدخدایی – فرم دبیرستانی جهت گردآوری داده ها توسط آزمودنی ها تکمیل و پاسخ داده شد. در پژوهش حاضر ضرایب آلفای کرونباخ محاسبه شده برای سبک دلبستگی ایمن 81/0، سبک دلبستگی اجتنابی 78/0 و سبک دلبستگی اضطرابی 85/0 به دست آمد. ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده برای پرسشنامه خودکارآمدی شرر در تحقیق حاضر 92/0 به دست آمد. بررسی اعتبار پرسشنامه انگیزش پیشرفت با استفاده از روش آلفای کرونباخ ضریبی معادل با 90/0 را نشان داد. داده های به دست آمده با استفاده از نسخه 16 نرم افزار SPSS، مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفت. یافته بیان می کنند، امکان پیش بینی انگیزش پیشرفت تحصیلی بر اساس خودکارآمدی (t=9/40، β =0/78) و سبک دلبستگی ایمن (t=2/53، β =0/39) در سطح α ≤ 0. 05 وجود دارد. درعین حال، ازآنجاکه ضریب شیب خط محاسبه شده در خرده مقیاس های سبک دلبستگی اضطرابی (t=0/02، β = -0/01) و اجتنابی (t=0/14، β = -0/01) در سطح معناداری α ≤ 0/05 ازنظر آماری معنادار نیست، امکان پیش بینی نمرات آزمودنی ها در انگیزه پیشرفت تحصیلی بر اساس نمراتشان در این خرده مقیاس ها نیست؛ بنابراین، با تجزیه وتحلیل داده ها می توان به این نتیجه رسید که رابطه معنادار و مثبت بین خودکارآمدی و سبک دلبستگی ایمن با انگیزش پیشرفت تحصیلی آزمودنی ها وجود دارد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، سبک های دلبستگی، انگیزش پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان دبیرستانی دختر
  • مهدی خانجانی، سعید رضایی صفحات 37-52
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه روان درمانی مثبت نگر بر افزایش بهزیستی روان شناختی، عواطف مثبت و کاهش عواطف منفی مادران دارای کودک با اختلال اتیسم انجام شده است. روش پژوهش، از نوع آزمایشی با پیش آزمون –پس آزمون، پیگیری همراه با گروه کنترل بود. تعداد 24 نفر از مادران دارای کودک با اختلال اتیسم مراجعه کننده به مرکز توانبخشی ویژه کودکان اتیسم (مرکز اتیسم دوم آوریل) به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند که به صورت تصادفی به دوگروه آزمایش و کنترل جانمایی شدند. ابزار پژوهش شامل فرم کوتاه مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف (1989) و برنامه عاطفی مثبت و منفی واتسون و همکاران (1991) بود. برنامه روان درمانی مثبت نگر (رشید و سلیگمن، 2013) ، طی نه جلسه دو ساعته و به صورت هفتگی برای گروه آزمایش اجرا شد. پس از دو ماه پس آزمون پیگیری در گروه آزمایش اجرا شد. اطلاعات گرداوری شده با استفاده از آزمون های آماری تحلیل کوواریانس چند متغیری و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه وتحلیل شدند. نتایج حاصل نشان داد برنامه روان درمانی مثبت نگر بطور معناداری (P>. /05) موجب افزایش بهزیستی روان شناختی، عواطف مثبت و کاهش عواطف منفی شد و اثربخشی آن در طول زمان نیز پایدار بود.
    کلیدواژگان: روان درمانی مثبت نگر، مادران کودک اتیسم، بهزیستی روان شناختی، عاطفه مثبت و منفی
  • ندا بابک، سیمین حسینیان، محمدتقی خیرخواه، محمدرضا محمدی صفحات 53-62
    یکی از نقایص شناختی مهمی که اختلال کم توجهی بیش فعالی می تواند با آن در ارتباط باشد، نارسایی در فرآیند تصمیم گیری یا تصمیم گیری پرخطر است. هدف از انجام این پژوهش، مقایسه ی عملکرد گروه های با انواع اختلال کم توجهی بیش فعالی با کودکان عادی در فرایند اتخاذ تصمیمات مخاطره آمیز بود. از لحاظ روش شناسی این پژوهش در زمره تحقیقات توصیفی و از نوع همبستگی قرار می گیرد. جامعه آماری این پژوهش شامل افراد 10 تا 15 ساله با اختلال کم توجهی بیش فعالی مراجعه کننده به کلینیک سلامت روان و بیمارستان روزبه تهران می شد. درنهایت 45 نفر (برای هرکدام از انواع اختلال کم توجهی بیش فعالی، 15 نفر) از بین اعضای جامعه به صورت هدفمند و 20 کودک عادی به صورت دردسترس برای شرکت در پژوهش انتخاب شدند. شرکت کنندگان توسط روان پزشک و بر اساس ملاک های تشخیصی ویرایش پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی و فرم والدین مقیاس درجه بندی کانرز از لحاظ نوع اختلال طبقه بندی شده بودند. به منظور سنجش عملکرد در تصمیم گیری پرمخاطره از تکلیف قماربازی آیوا استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک راهه و با استفاده از نرم افزار تحلیل آماری SPSS. 23 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. یافته های پژوهش نشان داد که کودکان با هر یک از سه نوع اختلال کم توجهی بیش فعالی، نسبت به کودکان عادی گرایش بیشتری به اتخاذ تصمیمات پرخطر دارند و در این میان، بیش فعالی و تکانش گری (037/0p=) پیش بینی کننده ی قوی تری برای تصمیم گیری مخاطره آمیز است.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری پرخطر، زمان واکنش، اختلال کم توجهی بیش فعالی
  • نرگس صادقی، هایده صابری صفحات 63-72
    هدف از انجام پژوهش حاضر پیش بینی اختلالات رفتاری هیجانی کودکان مبتلابه صرع بر اساس فرایندهای ارتباطی خانواده و خوش بینی والدین آن ها بوده است. روش تحقیق پژوهش حاضر همبستگی است. در پژوهش حاضر جامعه آماری شامل کلیه والدین و کودکان مصروع مراجعه کننده به بیمارستان مفید در سال 1394 می باشند. برای انتخاب نمونه موردنظر از بین کودکان مصروع و والدین انها از روش نمونه گیری تصادفی استفاده شده و حجم نمونه 240 بوده است. ابزار تحقیق مقیاس خوش‏بینی سرشتی مقیاس مشکلات رفتاری هیجانی اخنباخ، مقیاس خودگزارشی فرآیند ارتباطی خانواده (SFPS) بوده است. به منظور تحلیل فرضیه ها برای تجزیه وتحلیل داده ها، همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری استفاده شد. نتایج نشان داد که در سطح معناداری (01/0) بین متغیرهای فرایند ارتباطی والدین با خرده مقیاس مشکلات سلوک، بی توجهی، بیش فعالی، اضطراب- خجالتی و افسردگی و کارکردهای انطباقی اجتماعی کودکان همبستگی منفی و معنادار وجود دارد و در سطح معناداری (05/0) بین فرایند ارتباطی والدین با شکایات جسمانی رابطه معنادار وجود ندارد. همچنین تحلیل رگرسیون نشان داد که 9/45 درصد از واریانس متغیر رگرسیون مشکلات رفتاری هیجانی توسط فرایندهای خانواده و خوش بینی والدین و همچنین 2/25 درصد از واریانس متغیر اختلال رفتاری هیجانی توسط خرده مقیاس های فرایند خانواده تبیین می شود.
    کلیدواژگان: اختلالات رفتاری هیجانی، کودکان مصروع، فرایندهای ارتباطی خانواده، خوش بینی
  • مهناز اخوان تفتی، نیلوفر اسمعیلی، هانیه مهدی زاده هنجنی صفحات 73-84
    پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی درمان شناختی-رفتاری گروهی بر عملکرد دیکته دانش آموزان پایه سوم ابتدایی دارای اختلال یادگیری دیکته شهر تهران در سال تحصیلی 95-94 انجام گرفت. روش پژوهش، طرح آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. نمونه این پژوهش شامل 40 نفر از دانش آموزان با اختلال یادگیری دیکته بود که به دو گروه آزمایشی و کنترل هر کدام 20 نفر انتخاب شدند. گروه آزمایش به مدت 9جلسه 120 دقیقه ای مشاوره گروهی داشتند و گروه کنترل هیچ گونه مشاوره ای دریافت نکردند. ابزار مورد استفاده آزمون محقق ساخته دیکته برای دیکته کودکان استفاده شد. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس،میانگین، انحراف معیار و آزمون لوین تجزیه و تحلیل شدند. نتایج: نتایج نشان داد که گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنی داری را در عملکرد نوشتن دیکته کسب کرد از طرفی، بین دو گروه تفاوت معناداری در سطح 05/0P< وجود دارد و به طور کلی سبب بهبود عملکرد دانش آموزان دارای اختلال یادگیری دیکته می شود.
    کلیدواژگان: درمان شناختی، رفتاری، دانش آموز، دیکته
  • فاطمه نسیم سبحان *، نسرین باقری صفحات 85-96

    زمانی که یک کودک آهسته گام متولد می شود، کل چرخه خانواده تغییر می کند و نیاز به تنظیم مجدد و در نظر گرفتن انتظارها و واقعیت های جدید دارد. از این رو سبک های کنار آمدن و مقابله این مادران با کودک به عنوان یک موقعیت استرس زا و زمینه های شخصیتی آن ها مورد توجه قرار می گیرد.

    هدف

    هدف پژوهش پیش بینی رضایت از زندگی بر اساس سبک های مقابله ای و سخت رویی در مادران دارای کودکان آهسنه گام بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری در این پژوهش تمام مادران دارای کودکان آهسته گام ساکن در شهر تهران بود که به روش نمونه گیری چندمرحله ای 260 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه سبک های مقابله ای بلینگز و موس (1981)، مقیاس سخت رویی کوباسا (1979) و مقیاس رضایت از زندگی دینر و همکاران (1985) بود. به منظور تحلیل داده ها از روش تحلیل رگرسیون چند متغیری استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هر سه بعد سبک های مقابله ای (شناختی، رفتاری و اجتنابی) و دو بعد سخت رویی (چالش و تعهد) پیش بین معنادار رضایت از زندگی بودند.

    نتیجه گیری

    سبک های مقابله با استرس و مولفه های شناختی، رفتاری و اجتنابی و صفت شخصیتی سخت رویی و مولفه های چالش و تعهد عوامل موثری در رضایت از زندگی هستند. بنابراین به این مفاهیم در رضایت از زندگی افراد به ویژه این مادران توجه ویژه باید مبذول شود.

    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، سبک های مقابله ای، سخت رویی، مادران دارای کودکان آهسته گام
  • مهناز استکی، رویا کوچک انتظار، لیلی زادخوت صفحات 95-106
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثر آموزش کنترل خشم بر پرخاشگری و ابراز وجود در دانش آموزان ابتدایی دارای مشکلات جسمی – حرکتی بود. طرح پژوهش از نوع طرحهای نیمه آزمایشی بود. جامعه پژوهش 350 نفر دانش آموزان دارای مشکلات جسمی – حرکتی شهر تهران بودند که از بین آنها تعدادی با توجه به نظر معلم پرخاشگر تشخیص داده شده و از بین آنها 30 نفر تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند و به دو گروه 15 نفری تقسیم شدند. ابزار پژوهش خرده آزمون های پرخاشگری CSI – 4 و پرخاشگری و ابراز وجود الیوت و گرشام بود. پیش آزمون در دو فرم والد و معلم از هر دو گروه گرفته شد. پس از آن گروه آزمایش در معرض مداخله قرار گرفته و 10 جلسه آموزش دیدند. در پایان پس آزمون از هر دو گروه گرفته شد.
    نتایج آزمون های توصیفی و t مستقل نشان داد که این آموزشها موثر بوده و منجر به کاهش پرخاشگری و افزایش ابزار وجود کودکان جسمی – حرکتی شد.
    کلیدواژگان: آموزش کنترل خشم، پرخاشگری، ابزار وجود، مشکلات جسمی، حرکتی
  • لیلا افضلی، سمیه اسماعیلی صفحات 107-116
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ساختار کلاس با خلاقیت (با واسطه گری سبک های تفکر) در دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهرستان اسلامشهر اجرا شده است.
    روش تحقیق از نوع همبستگی چندمتغیره است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهرستان اسلامشهر (12000 نفر) می باشد. 315 دانش آموز با استفاده از فرمول کوکران و به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از آزمون تصویری خلاقیت تورنس (1995) ، سبک های تفکر استرنبرگ و اگنر (1998) و پرسشنامه ادراک از ساختار هدفی کلاس (PALS ،میگلی و همکاران، 2000) گردآوری شده است.
    داده های این پژوهش با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر (با استفاده از نرم افزار آماری LISREL) تحلیل شده اند. با عنایت به بررسی اثرهای مستقیم و غیر مستقیم مورد بررسی، ساختار رویکرد – عملکرد در کلاس درس با واسطه گری متغیرهای سبک تفکر سلسله مراتبی، آزاد اندیش، جزئی نگر و بیرونی با خلاقیت رابطه دارد. متغیرهای یادشده 56 درصد از واریانس نمرات در متغیر خلاقیت را پیش بینی می کنند.
    از میان سه ساختار تبحری، رویکرد – عمکلرد و اجتناب عملکرد، تنها رابطه ساختار رویکرد – عملکرد با خلاقیت معنادار است. مقادیر برآورد در اثرگذاری مستقیم ساختار رویکرد عملکرد بر سبک تفکر قانونگذار، سلسله مراتبی، آزاداندیش، برونی و جزئی نگر در سطح 0. 01P≤ معنادار است. ارتباط سبک های سلسله مراتبی، بیرونی، جزئی نگر و آزاد اندیش با خلاقیت معنادار شده است. مقدار برآورد در اثرگذاری مستقیم سبک تفکر سلسله مراتبی، آزاد اندیش، جزئی نگر و بیرونی بر خلاقیت در سطح 0. 05P≤ معنادار است.
    کلیدواژگان: ادراک از ساختار کلاس، سبک های تفکر و خلاقیت
|
  • Yaser Madani, Seyede Nahid Hoseini Nezhad, Davod Fathi, Seyed Mohammad Mosa Mosavi Pages 1-12
    The goal of the current research was to study the effectiveness of spirituality-based cognitive- behavioral therapy on resiliency and life satisfaction in mothers with slow-paced children. This was an applied, quasi-experimental study, utilizing pre and post-tests, with control group. The sample population included mothers who had a slow-paced child in the city of Mala’ar, Tehran, during winter of 1394. Using convenient sampling, 30 qualified mothers were selected. Resiliency Scale and Life Satisfaction Questionnaire were used for pre-test and post-test. Data was analyzed using covariance statistical method. Findings indicated that cognitive-behavioral therapy that is based on spirituality dimensions did in fact show significant difference in the results among the two groups (P
    Keywords: Cognitive behavioral therapy, Spirituality, Mothers with slow, paced child
  • Alireza Karimi, Saed Hasan Zadeh, G.Ali Afroz, Sogand Ghasemzadeh Pages 13-22
    This study investigated self-efficacy in siblings of slow paced children, based on the visibility of the disability. 30 adolescent students with slow paced siblings participated in this study that 15 of them had slow-paced siblings with visible clinical symptoms and others had slow paced siblings without these symptoms. They were chosen by simple random sampling and their self-efficacy was examined via child and adolescent self-efficacy questionnaire (Muris, 2001). To analyze the data, the multivariate variance analysis methods (MANOVA) and the point-biserial correlation coefficient were used. Findings indicated that total self-efficacy (p
    Keywords: slow paced children, siblings, Self, Efficac
  • Mansoreh Kohi Moftakheri Esfahani, Gholamreza Mahmodi, Fatemeh Golshani Pages 23-36
    This study aimed to determine the relationship between self-efficacy and attachment styles with achievement motivation high school girls in region 3 of Tehran. In this descriptive study, the correlation with multistage cluster sampling was used. The research community, the high school girls in Tehran were academic year 95-1394. The sample were 60 high school girls Region 3 Tehran. After selecting subjects and consent, Adult attachment style questionnaire Collins – Read and general self-efficacy questionnaire of Sherer and achievement motivation questionnaire Abdkhodai - school forms for data collection completed by the participants were answered. In this study, Cronbach's alpha coefficient calculated for secure attachment 0/81, avoidant attachment style 0/78 and anxious attachment style 0/85 vary from respectively. Self-Efficacy Questionnaire Sherer Cronbach's alpha coefficient was calculated for the study was 92/0. Validity achievement motivation using Cronbach's alpha coefficient showed equivalent to 90/0. Data obtained using the version 16 software SPSS, the statistical analysis was performed. The findings suggest that, forecasts based on achievement motivation, self- efficacy (t = 9/40, β = 0/78) and secure attachment style (t = 2/53, β = 0/39) on the surface there α≤0.05. Because of the slope coefficient is calculated in terms of attachment anxiety (t = 0/02, β = -0/01) and avoidance (t= 0/14, β = -0/01) at a significance level α≤ 0.05 is not statistically significant, to predict scores on achievement motivation is not based on their scores on the subscales. Thus, by analyzing the data, it can be concluded that the positive and significant relationship between self- efficacy and secure attachment with achievement motivation subjects.
    Keywords: self, efficacy, Attachment Styles, Achievement motivation, High school girls
  • Mehdi Khanjani, Saed Rezai Pages 37-52
    The present study has been carried out to study effectiveness of positive psychotherapy intervention program on psychological wellbeing and positive- negative affects of mothers with Autistic children. This research was experimental research with pre post and follow up tests. Through an experimental design, 24 mothers with autistic children in Tehran autism rehabilitation centers (April2 Autism center) were selected as statistical sample and randomly divided into two groups: experimental (n=12) and control (n=12) groups. The research assessment was Riff (1989), psychological wellbeing scale and Watson etc. (1988) positive and negative affects scale (PANAS). Rashid and Seligman Positive psychotherapy intervention program (2013), were implemented in 9 sessions (two sessions each week) for experimental group. The data were analyzed by using MANCOVA and repeated measures tests. Finding confirms that positive psychotherapy intervention program lead to increased psychological wellbeing and positive affect and also cut down negative affect of mothers with autistic students (P
    Keywords: Positive psychotherapy intervention program, psychological wellbeing, positive, negative affect, mothers with autistic children
  • Neda Babak, Simin Hosseinian, Mohammad Taghi Kheyrkhah, Mohammadreza Mohammadi Pages 53-62
    One of the important cognitive impairments that Attention Deficit Hyperactivity Disorder can be associated with, is the defect in the process of decision-making or risky decision- making. The aim of this study was to compare the performance of groups with different types of ADHD with normal children at the risky decision making process. The methodology of this research was descriptive and placed among the correlational researches. The study population included 10 to 15 years old children with ADHD disorder referred to Salamat-e Ravan Clinic (Dr Mohammadi) & Rouzbeh Hospital of Tehran. Finally 45 patients were chosen purposefully among the community members (15 patient for each types of ADHD) And 20 normal children were chosen conveniently to participate in the study. Participants were diagnosed by a psychiatrist and based on DSM-5 diagnostic criteria and by Conner's Parent Rating Scale. To assess the performance of risky decision-making, Iowa gambling task (IGT) was used. Data were analyzed using one way ANOVA and by SPSS Statistics software package version 23. The results demonstrated that children with each of three types of ADHD compared to normal children are more likely to make risky decisions and also, hyperactivity and impulsivity (p
    Keywords: Risky Decision, Making, Reaction Time, Attention Deficit Hyperactivity Disorder
  • Narges Sadeghi, Haydeh Saberi Pages 63-72
    The aim of this study is to predict the emotional behavioral disorders in children with epilepsy on family communication processes and optimism of their parents was to study the correlation and regression design was used to study the relationship between variables. The population consisted of parents and children with epilepsy hospital in 2015 are useful. To select a sample of children with epilepsy and their parents from random sampling method was used and the sample size was 250. Research tools optimistic nature scale, YOUTH behavioral and emotional problems scale, self-report scale of family communication process (SFPS). In order to analyze the hypothesis multiple regression were used. The results showed that the level of significance (0/01) between parent communication process in scale with conduct problems, inattention, hyperactivity, anxiety and depression and function of social adaptation of children's shy and there is a significant negative correlation and significance level (0/05) communication between the parents and there was no physical complaints. Regression analysis also shows that 45/9 percent of the variance in behavioral problems, emotional regression by family processes and optimism parents and 20/3 percent of the variance in emotional and behavioral disorders can be explained by the scales of the family.
    Keywords: Emotional, behavioral disorders, Epilepsy, optimism, family communication processes
  • Mahnaz Akhavan Tafti, Nilofar Esmaili, Haniyeh Mehdi Zade Hanjani Pages 73-84
    This study aimed to investigate the effectiveness of group cognitive - behavioral therapy on performance of third-grade students with dictation learning disability of Tehran in the 2015-2016 academic years. The study was pre-test and post-test with control group. The sample consisted of 40 students with dictation learning disability that the two experimental and control groups of 20 people each were selected. The experimental group had 9 meeting of the 120- minute group counseling and control group did not receive any advice. The instrument used was researcher made test of dictation for children. Data were analyzed by analysis of covariance,Mean, standard deviation, Levin test. Finings results showed that experimental group in comparison to the control group gained significant reduction in write performance dictates. On the other hand, there was significant difference between the two groups at P
    Conclusion
    The results showed that cognitive-behavioral therapy could be used to improve writing performance.
    Keywords: cognitive, behavioral therapy, Student, dictation
  • Fatemeh Nasim Sobhan, Nasrin Bgheri Pages 85-96

    When a disabled child is born, the family cycles changes and the need to adjust and consider the new expectations and realities. So, the styles of confronting and coping of mothers with children as a stressful situation and their personal backgrounds will be considered. The aim of the study was, prediction of life satisfaction based on coping style and hardiness in the mothers of mentally retarded children.

    Method

    This study utilized a descriptive correlational design and population in this study consists of all mothers with children with mental retardation living in Tehran that 260 people were selected through multiple stage sampling. The tools were Coping Questionnaire (by Mouse and Blyngz, 1981) hardiness scale (by Kvbasa, 1979) and the Satisfaction with Life Scale (by Diener et al, 1985). Multiple regression analysis were used to analyze the. The results showed that all three dimension of coping styles (cognitive, behavioral, and avoidance) and two dimension of hardiness (challenge and commitment) were significant predictor for Satisfaction with Life. Coping styles with stress and components of cognitive, behavioral, and avoidance and hardiness personality traits and components of challenge and commitment are key factors in life satisfaction. So to these concepts in the life satisfaction of individuals especially this mothers should be given special attention.

    Keywords: coping styles, hardiness, life satisfaction, mothers of children with intellectual disability
  • Mahnaz Estaki, Roya Kochak Entezar, Leyli Zadkhoot Pages 95-106
    The present research is intended to determine the effectiveness of integrating of multi-sensory teaching methods and sensory integration practices on the symptoms of reading and writing disorders of Elementary students. This research was quasi- experimental, pretest-posttest design with control group. The research participants were divided as two experimental and control groups as the available sample. Measurement tools include researcher-made spelling test and reading tests (front). The experimental group received sensory integration training programs and multi-sensory teaching methods; however, the subjects in the control group didn’t receive intervention. Results of findings were analyzed using statistical software SPSS and covariance analysis. The results showed that mean scores of pre-test of reading and writing of experimental group were higher than post-scores of reading and writing of control group. Overall, the obtained findings in this study indicates that using multi-sensory teaching integrated methods and sensory integration practices improved the symptoms of reading disorder (understanding the text and reducing reading error) and writing disorder(auditory memory, visual memory, sensitivity listening, attention and learning difficulties)in students in the experimental group.
    Keywords: Multi, sensory methods, Sensory integration practices, writing disorder, reading disorder
  • Leyla Afzali, Somayeh Esmaili Pages 107-116
    The aim of this study was to investigate the relationship between creative and classroom goal structure (through the mediation of Thinking Styles) in secondary school students. This research method is multivariate correlation. The study population consisted of all secondary school students in Islamshahr (12,000 persons). Using Cochran formula and stratified random sampling, 315 students were selected. Data has been collected by visual creativity Torrance (1995), Thinking Styles of Sternberg and Agnr (1998) and goal perception of class questionnaire (PALS, Midgley et al., 2000). The data have been analyzed using Pearson correlation coefficient and path analysis (using statistical software LISREL). Evaluation of the direct and indirect effects showed that: There is a significant correlation between the approach - performance in the classroom through the mediation of hierarchical thinking styles, liberal, holistic and external with creativity .mentioned variables predict 56 percent of the variance of scores in creativity. Among three structure of mastery, approach - avoidance function and performance, only structure approach - creative performance is significant. The estimated value of the direct effect on the performance approach of the legislator thinking style, hierarchical, liberal, outward and narrow is significant (p
    Keywords: perception of classroom goal structure, thinking styles, creativity